Επικοινωνήστε μαζί μας

Ακολουθήστε μας

Η άσκηση «φάρμακο» για την κατάθλιψη σε ασθενείς με Πάρκινσον.

  H άσκηση τελικά βοηθά όχι μόνο τους υγιείς ανθρώπους να νοιώσουν ακόμη καλύτερα, αλλά και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάθλιψης που συνδέεται με το Πάρκινσον.

  Νέα πιλοτική έρευνα αποκαλύπτει ότι ασθενείς με Πάρκινσον που συμμετείχαν σε πρόγραμμα άσκησης, στα αρχικά στάδια της νόσου, εμφάνισαν βελτίωση της κατάθλιψής τους. Τα αποτελέσματα συγκεκριμένα,  έδειξαν ότι η συμμετοχή σε προγράμματα ασκήσεων, βελτίωσε σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και αυτό είναι σημαντικό, γιατί η κατάθλιψη μπορεί να είναι περισσότερο επώδυνη από τα κινητικά συμπτώματα στην συγκεκριμένη νόσο. 
Η έρευνα του The Ohio State University Wexner Medical Center, ανακάλυψε επίσης ότι μακροχρόνια ομαδικά προγράμματα άσκησης είναι εφικτά για ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον.

  Δεν είναι σαφές πώς η άσκηση βελτιώνει την κατάθλιψη, ωστόσο η θεωρία λέει ότι μπορεί πιθανόν να μειώνει τη φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα και να προάγει την ελαστικότητα στους νευρώνες.
Στην πιλοτική έρευνα, οι επιστήμονες χώρισαν 31 ασθενείς σε ομάδα έγκαιρης έναρξης και καθυστερημένης έναρξης, για εντατικό ομαδικό πρόγραμμα άσκησης μιας ώρας, για 3 φορές την εβδομάδα. Η ομάδα της έγκαιρης έναρξης ασκήθηκε για 48 εβδομάδες συνολικά, ενώ η ομάδα της καθυστερημένης έναρξης ασκήθηκε μόνο τις τελευταίες 24 εβδομάδες της έρευνας.
Οι πρώτες 12 εβδομάδες περιλάμβαναν ασκήσεις για καρδιαγγειακή ενδυνάμωση και για τις αρθρώσεις ενδεδειγμένο πρόγραμμα ασκήσεων με βάρη. Αυτό συνεχίστηκε στο δεύτερο κύκλο για 12 εβδομάδες αλλά στις εβδομάδες 15-24 η ένταση αυξήθηκε. Οι κύκλοι ήταν ίδιοι για κάθε ομάδα.

  Στην άσκηση που ωφελεί το καρδιαγγειακό, οι εκπαιδευτές ενθάρρυναν κάθε συμμετέχοντα να πετύχει το 75- 85 % του μέγιστου καρδιακού παλμού με διάλειμμα ενός λεπτού σε άσκηση μιας ώρας, για 3 φορές την εβδομάδα.
Οι ερευνητές ήλπιζαν ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα έδειχνε πως η άσκηση θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον αλλά δεν παρείχε ισχυρές ενδείξεις, πιθανόν λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος. Οι ερευνητές ενθαρρύνουν όλους τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον να ασκούνται. Είτε πρόκειται για περπάτημα είτε για άσκηση με βάρη, οποιαδήποτε ρουτίνα που βελτιώνει το σώμα, θεωρείται άριστη για τη νόσο.


 

(Πηγή onmed.gr)