Επικοινωνήστε μαζί μας

Ακολουθήστε μας

Πριν το χειρουργείο τι;

  Η προεγχειρητική φυσικοθεραπεία έχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο, που εκπαιδεύει τον ασθενή με ειδικές τεχνικές και μεθόδους με αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη μέσα, καθώς και με τρόπους αποφόρτισης του πάσχοντος μέλους. Η φάση αυτή μπορεί να ξεγελάσει τον ασθενή και σε ένα ποσοστό να δώσει μια παράταση στο χρόνο του χειρουργείου. Υπάρχει, όμως, μία βασική αρχή: πως ό,τι είναι να φθάσει στο χειρουργείο, κάποια στιγμή θα φτάσει και ό,τι εκτιμήθηκε βεβιασμένα ή εσφαλμένα, σε αυτό μπορεί να αποφευχθεί η επέμβαση. Αυτό, όμως, είναι ένα μικρό ποσοστό, δυστυχώς.
Θα τεθεί ίσως το ερώτημα γιατί ένας φυσικοθεραπευτής έχει τέτοια θέση, μοιάζει υπέρμαχος του χειρουργείου και δεν το παλεύει συντηρητικά; Μήπως κρύβει έναν χειρουργό μέσα του; Η απάντηση είναι απλή και δύσκολη συνάμα, αλλά πρέπει να είναι ευθεία και ειλικρινής.

  Η χειρουργική ένδειξη (τεκμηριωμένα) είναι αδίστακτη, δεν χαρίζει, αλλά δανείζει. Ο φυσικοθεραπευτής οφείλει να σταθεί στο ύψος του ρόλου του επαγγέλματός του και του λόγου ύπαρξής του. Δεν αποτελεί τον αντίποδα του γιατρού ούτε την εναλλακτική του λύση. Αντιθέτως, συνεργάζεται με το γιατρό προς όφελος του ασθενή του και οφείλει να μην παραπλανά ούτε τον ασθενή ούτε τον εαυτό του. Οι φυσικοθεραπευτές στην πορεία της καριέρας τους έχουν νιώσει το αίσθημα της ευγνωμοσύνης των ασθενών που οδηγήθηκαν στη σωστή απόφαση τη σωστή στιγμή. Επίσης, έχουν νιώσει την απογοήτευση και την πικρία αυτών που οδηγήθηκαν σε ουτοπικές και ματαιόπονες αγωγές.

  Στην προεγχειρητική φάση ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί τη λειτουργικότητα του ασθενούς και τη φυσική του κατάσταση και τον προετοιμάζει για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει μετά το χειρουργείο. Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στο επίπεδο του πόνου προεγχειρητικά, τη μυϊκή δύναμη του ασθενούς και τη λειτουργική του ικανότητα στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία του. Σημαντικό ρόλο παίζει η αξιολόγηση της αναπνευστικής ικανότητας του ασθενούς.
Οι αναπνευστικές ασκήσεις, άλλωστε, είναι οι πρώτες που θα κάνει ο ασθενής αμέσως μετά το χειρουργείο, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές όπως η πνευμονία ή άλλες λοιμώξεις. Το πρότυπο βάδισης του ασθενούς και η κατάσταση του μυοσκελετικού του συστήματος πριν από την εγχείρηση καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το μετεγχειρητικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

 

 

(Πηγή healthview.gr)