Επικοινωνήστε μαζί μας

Ακολουθήστε μας

3+1 Οφέλη από το περπάτημα στην άμμο.

Για να περπατήσετε μεγάλες αποστάσεις στην άμμο θα πρέπει να έχετε παπούτσια με καλή υποστήριξη.
Το περπάτημα στην άμμο απαιτεί μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας από οποιοδήποτε περπάτημα σε άλλη στερεή επιφάνεια.
Οι μύες των ποδιών σας γυμνάζονται καλύτερα εάν περπατάτε στην άμμο με αργό ρυθμό.
Εάν αισθάνεστε πόνο στα πόδια μετά το περπάτημα στην άμμο συμβουλευτείτε τον φυσικοθεραπευτή σας.


1. Μυϊκή ενδυνάμωση

  Τα πόδια σας βυθίζονται στην άμμο καθώς περπατάτε, αυτό αναγκάζει τους μυς των ποδιών σας να ασκηθούν εντονότερα ώστε να εκτελέσουν το επόμενο προς τα εμπρός βήμα.

2. Βελτίωση της ισορροπίας

  Καθώς η μαλακή άμμος είναι ασταθής χρειάζονται περισσότερα νευρολογικά ερεθίσματα για να σταθούμε όρθιοι.

3. Βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας

  Η ιδιοδεκτικότητα είναι η αίσθηση της κίνησης, αυτή που χάνεται συνήθως μετά από ένα τραυματισμό π.χ διάστρεμμα. Το περπάτημα βοηθά στην επανατροφοδότηση δηλαδή τον επανέλεγχο της κίνησης των αρθρώσεων.

4. Κάψιμο θερμίδων

  Το περπάτημα στην άμμο απαιτεί περισσότερη προσπάθεια. Αυτή η πρόσθετη προσπάθεια απαιτεί περισσότερη ενέργεια, η οποία με τη σειρά της απαιτεί θερμίδες για να καίει. Η αύξηση στη χρήση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σωματικού βάρους. Επίσης, θα περπατήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην παραλία, λόγω της ηρεμίας του περιβάλλοντος.

Αποφυγή τραυματισμών, κατά το περπάτημα στην άμμο.

  Το περπάτημα στην άμμο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς αν εκτελεστεί απότομα και για μεγάλη απόσταση. Κάθε καινούργια δραστηριότητα πρέπει να αναπτύσσεται προοδευτικά, ώστε να επιτρέψει στους μυς και τένοντες να προσαρμοστούν. Ο πιο κοινός τύπος τραυματισμού είναι η τενοντίτιδα (υπερχρήση).

  Αν έχετε ήδη κάποιον τραυματισμό, μπορείτε να ζητήσετε τη γνώμη του γιατρού σας και εν συνεχεία του φυσικοθεραπευτή σας, ο οποίος μπορεί να σας σχεδιάσει ένα ειδικό εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για ενδυνάμωση.

  Το περπάτημα στην άμμο μπορεί να είναι επωφελές για την υγεία, αλλά αν αυτό γίνεται αργά και προοδευτικά, ώστε να αποκομίσετε μόνο το όφελος, χωρίς να αντιμετωπίσετε έναν τραυματισμό
.


(Πηγή Physical Therapy and Sports Medicine Institute)